Czym jest ?
System HACCP jest standardem, który obowiązuje wszystkie podmioty gospodarcze mające kontakt z produktami żywnościowymi oraz produkujące środki spożywcze. Jest podstawą do stwierdzenia, czy dany produkt wyprodukowany został w odpowiednich warunkach higienicznych i czy produkty pochodzące z danego zakładu są bezpieczne w aspektach zdrowotnych. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych.
Kodeks Żywnościowy czyli CodexAlimentarus jako najwyższe międzynarodowe gremium i autorytet w dziedzinie żywności definiuje system HACCP jako taki system, który:
- Identyfikuje
- Ocenia
- Kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności.
Jakie daje korzyści?
- Zapewnia bezpieczeństwo żywności
- Podnosi świadomość pracowników i zwiększa ich aktywność zawodową
- Porządkuje kompetencje i obowiązki osób odpowiedzialnych za produkcję żywności lub realizację żywienia
- Zmniejsza ryzyko popełniania błędów i pomyłek
- Daje gwarancję jakości potwierdzoną certyfikatem
Jesteś zainteresowany współpracą?
Prosimy o kontakt. na adres: sekretariat@akademiacert.pl lub pod numerem telefonu: 32 256 28 33. Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-16:00.